1- اگر موضوعی را نمی‌توانید بفهمید، پیش از رفتن به موضوع بعدی، بر روی موضوع اصلی تمرکز کنید

این مسئله بسیار ساده به نظر می‌رسد ولی بسیار ضروری است. دانش آموزی را در نظر بگیرید که (برای مثال) در حال یادگیری جبر است. فرض کنید این دانش آموز در فهم جمع و تفریق اعداد مثبت و منفی دچار مشکل است، این دانش آموز بی شک در حل معادلات نیز عاجز خواهد بود. بسیاری از دانش آموزان نمی‌توانند مبحثی را یاد بگیرند با این حال به مبحث بعدی می‌روند با این امید که خواهند توانست مطلب بعدی را بفهمند. ریاضی بسیار شبیه به یادگیری خواندن است. اگر شما نتوانید حروف را تلفظ کنید،‌ نمی‌توانید امیدوار باشید که بتوانید کلمات را ادا کنید و البته هیچ راهی وجود نخواهد داشت که بتوانید کتابی را بخوانید. همه بخش‌های ریاضی به صورت دنباله خاصی آموزش داده می‌شوند، زیرا هر موضوع بر اساس موضوع قبلی بنا می‌شود. اگر در موضوعی دچار مشکل هستید تا زمانی که بتوانید آن را بفهمید و مسائل مربوط به آن را حل کنید، روی آن کار کنید. DVD های مربوط به آن بخش را چندین بار ببینید، کتاب را بخوانید و مثال‌ها را برای بار دوم حل کنید یا حتی کتاب دیگری را که آن‌ها را به روش‌های متفاوت توضیح داده است بخوانید

2- مسائل نمونه را حل کنید و جواب‌هایتان را چک کنید.

پس از تماشای یک بخش از DVD و خواندن آن بخش در کتابتان، شروع به حل کردن مثال‌های پایان فصل کنید. از پاسخ‌هایتان اطمینان حاصل کرده و تمامی آن‌ها را چک کنید. همیشه با ساده‌ترین مسائل کتابتان شروع کنید، حتی اگر فکر می‌کنید که آن‌ها بسیار ساده هستند.

اعتماد به نفس پیدا کردن بسیار بسیار مهم است و به همین خاطر است که DVD های آموزشی با مسائل آسان تر شروع می‌کنند تا همه بتوانند آن‌ها را بفهمند. رفته رفته مسائل سخت تر را حل کنید و جواب‌هایتان را نیز بررسی کنید. پس از حل 12 مساله یا بیشتر از یک فصل، شما آماده‌اید به بخش بعدی بروید.

شما نمی‌توانید تنها با خواندن یک بخش از کتاب ریاضیتان به یک متخصص در زمینه آن بخش تبدیل شوید. شما باید روی مسائل کار کنید. اگر نتوانید مسائل را حل کنید پس برای رفتن به بخش بعد آماده نیستید. خبر خوب این است که با حل مسائل اعتماد به نفس پیدا می‌کنید، اعتماد به نفس نقش صد درصد در ریاضی بازی می‌کند.

3- وقتی شروع به حل یک مساله ریاضی می‌کنید پیش از نوشتن چیزی نقشه مسیر مساله تا جواب را در ذهن خود ترسیم نکنید

من این را هر روز می‌بینم. بسیار معمول است که وقتی کسی یک مساله ریاضی را می‌بیند، پیش از نوشتن چیزی، آن را در ذهن خود حل می‌کند. به عنوان مثال در جبر، هنگامی که یک دانش آموز در آغاز به یک معادله نگاه می‌کند وسوسه می‌شود تا معادله را در ذهن خود حل کند بدون اینکه چیزی بنویسد.

من به شما می گویم هیچ نوع مساله ریاضی را بدون نوشتن آن هرگز حل نکنید. چیزی که شما نیاز دارید انجام دهید این است که ابتدا مساله را بنویسید. حتی چیزهای ساده را هم بنویسید. مطمئن شوید که هر گامی که می‌نویسید منطقی است. به عبارت دیگر اگر شما در حال حل یک معادله هستید و برای مثال مقدار 10 را از دو طرف معادله کم می‌کنید، آن را بنویسید. سپس در مرحله بعدی این تفاضل را انجام دهید، سپس اگرلازم است مثلاً هر دو طرف معادله را بر 2 تقسیم کنید، آن را نیز بنویسید و سپس در مرحله بعدی این تقسیم را انجام دهید.

این کار به شما این امکان را می‌دهد که کارهایتان را بررسی کنید. همچنین این اجازه را هم می‌دهد که روند حل را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید. اگر مطمئن شدید که هر مرحله کاملاً منطقی است پس شما در بهترین موقعیت خود هستید.

اگر شما سعی کنید تا همه چیز را در آن واحد انجام دهید ممکن است در مسیر حل، عملی غیر منطقی انجام دهید و اشتباه کنید.

4- هنگامی که مطالعه می‌کنید یا تکالیفتان را انجام می‌دهید، سعی کنید مکانی آرام و ساکت را برای انجام آن پیدا کنید.

من در دوران مدرسه در تمام مدتی که سعی می‌کردم تکالیفم را انجام دهم به موسیقی گوش می‌دادم یا هنگام مطالعه به صدای تلویزیون به عنوان صدای پس زمینه گوش می‌کردم. با گذشت زمان متوجه شدم که اگر مکانی آرام و بدون صدای پس زمینه داشته باشم، بیشتر و بهتر می‌توانم تمرکز کنم.

چیزی که فهمیدم این بود که اگر هنگاه مطالعه به چیزی گوش می‌دادم مجبور بودم مطلبی را که می‌خواندم برای مثال 3 یا 4‌ بار بخوانم تا متوجه شوم، اما اگر در محیط آرام بودم فقط یک بار خواندن کافی بود.

مردم عاشق این هستند که هنگام مطالعه به موسیقی گوش دهند، اما من متقاعد شدم که اگر این کار را انجام ندهید بسیار مؤثر خواهد بود.

سعی کنید مکانی آرام در خانه خود پیدا کنید یا در کتابخانه تکالیف مدرسه را انجام  دهید. خواهید دید که آن‌ها را سریع تر انجام می‌دهید چرا که تمرکز بیشتری روی آن‌ها خواهید داشت

۵- اگر کسی از شما کمک خواست سعی کنید مطلب را به بهترین شکلی که می‌توانید برای او توضیح دهید.

این مورد در این لیست به نظر کمی عجیب می‌آید... اما این یک حقیقت جهانی است.

کسانی که می‌توانند به دیگران بیاموزند، فهم صحیحی از مطلب دارند. بسیاری اوقات هنگام مطالعه در گروه، یک نفر از اعضای گروه وجود دارد که عقب می‌نشیند، سعی کنید به چنین شخصی کمک کنید حتی اگر کار خودتان طول بکشد. با این کار نه تنها شما احساس خوشایندی خواهید داشت که در حال کمک به شخصی هستید تا موفق شود بلکه این روند باعث می‌شود اطلاعات خود را نیز مرور کرده و یادگیری خود را نیز افزایش دهید.

۶- هرگز مسائل ریاضی را با خودکار انجام ندهید.

این مورد بسیار ساده است. مطمئناً شما یک اشتباه خواهید کرد! هنگامی که اشتباهی می‌کنید می‌خواهید تا اشتباهتان را به طور کامل پاک کنید. شما هرگز نمی‌خواهید چیزی را خط بزنید و دوباره بنویسید و باز هم خط بزنید. این کار باعث می‌شود که برگه به سختی خوانده شود و خط زدن‌های پی در پی اضطراب شما را در مورد حل مسائل بیشتر می‌کند.

۷- سعی کنید از مداد اتود و پاک کن جدا استفاده کنید.

مداد اتود و پاک کن به شما اجازه می‌دهد که تمیزتر پاک کنید. هیچ چیز بدتر از این نمی‌باشد که اشتباه کنید و پس از پاک کردن آن، لکه ای روی برگه باقی بماند. پاکن های ارزان چنین مشکلی خواهند داشت و زندگیتان را سخت خواهند کرد!

۸- راه حل‌های خود را تمیز و خط به خط بنویسید.

همیشه مسائل را به صورت عمودی حل کنید به طوری که هر مرحله در یک خط باشد. هرگز آن‌ها را به صورت افقی ننویسید! این کار کاغذ بیشتری می‌خواهد ولی این امکان را به شما می‌دهد که هر مرحله را به راحتی دنبال کنید. وقتی شما 10‌ مرحله را در 2 مرحله بنویسید، نمی تواید روند ذهنی خود را نشان دهید. مراحلی که شما نوشته‌اید آنچه را که فکر کرده‌اید و چگونگی مواجهه با مساله را به معلمتان می‌گوید.

۹- مسائل را در پایان شب حل نکنید.

می دانم که همه دانش آموزان به این سخن خواهند خندید، اما این یک واقعیت است. من بسیاری از اوقات حساب دیفرانسیل و انتگرال یا فیزیک را در پایان شب بعد از ساعت 12 یا 1‌ بامداد انجام می‌دادم. من روی مساله ای ساعت‌ها فکر می‌کردم زیرا تا زمانی که نمی‌دانستم آن را چگونه حل کنم نمی‌توانستم بخوابم تا این که از خستگی شدید بخواب بروم. اما زمانی که بیدار می‌شدم ادامه روند مساله ساده به نظرم می‌رسید.

همچنین من مسائل را آخر شب حل می‌کردم و وقتی به جواب نادرست می‌رسیدم، می‌دانستم باید جایی یک اشتباه کوچک انجام داده باشم و همیشه مجبور می‌شدم تا آن اشتباه را پیدا کنم. اما بیشتر اوقات نمی‌توانستم آن را پیدا کنم. صبح روز بعد در طول حدود 5 دقیقه متوجه می‌شدم که خطایی در علامت یا حتی خطایی در ضرب ساده مرتکب شده‌ام.

۱۰- اگر مساله ایجاب کرد برای آن یک تصویر بکشید.

این کار برای مثلثات، حساب دیفرانسیل و انتگرال و حتی برای ریاضی پایه و جبر نیز بسیار کاربردی است. لطفاً خودتان را علاقه مند نشان دهید و تصویری از آن چه مساله توصیف کرده است را رسم کنید، حتی اگر شکل شما ساده باشد.

ما موجودات بصری هستیم، روند طراحی موقعیت باعث می شودکه بفهمیم واقعاً مساله از ما چه می‌خواهد.

به یاد داشته باشید که، هیچ گلوله نقره ای در یادگیری ریاضی وجود ندارد! و با به‌کارگیری مراحل به صورت همزمان و تمرین به دست می‌آید.

مراحل بالا در طول مطالعه ریاضی به شما کمک کرده و به شما اعتماد به نفس می‌دهد و اعتماد به نفس نقش صد در صد در یادگیری هر سطح از ریاضی بازی می‌کند.‌

گردآورنده: ابوالفضل احمدی